Jak wprowadzać gluten do diety niemowlaka?

Kiedyś istniały wytyczne wskazujące jak dawkować ówże gluten. Obecnie, zgodnie z najnowszymi trendami można wprowadzać go jak chcemy, najlepiej między 6. a 12. miesiącem życia. Istotne jest, aby robić to stopniowo, zaczynając od mniejszej dawki, a z czasem zwiększać, np. najpierw po pół łyżeczki, później po łyżeczce. Tak, jak to robimy w przypadku innych pokarmów. Podajemy najpierw niewielkie ilości i obserwujemy dziecko, czy nie ma reakcji alergicznych.

Istnieją zboża, które nie zawierają glutenu. Poniżej podział:
Bezglutenowe są: ryż, komosa ryżowa, kasza jaglana, kasza kukurydziana, kasza gryczana.

Zawierające gluten: pszenica (i wszystkie jej odmiany – orkisz, kasza manna, pszenica durum, kuskus), owies, jęczmień, żyto.

Komentarze

Ślepaczki

Ja Pacze Sercem - adopcje kotów niewidzących

Popularne posty