Co należy jeść w ciąży a czego unikać? - przypomnienie
Węglowodany
Nie chodzi tu o słodycze itp., które należy ograniczyć, ale o węglowodany
złożone. Dobrze jeść:
·
groch,
·
fasolę,
·
produkty zawierające mąkę razową,
·
ciemny ryż,
·
kaszę,
·
ciemne pieczywo.
Białko
W ciąży wzrasta na niego zapotrzebowanie, jego niedobory mogą prowadzić do tzw. potocznie nazywanego zatrucia ciążowego. Należy jeść:
W ciąży wzrasta na niego zapotrzebowanie, jego niedobory mogą prowadzić do tzw. potocznie nazywanego zatrucia ciążowego. Należy jeść:
·
czerwone mięso,
·
jaja,
·
ryby,
·
drób,
·
produkty mleczne.
Owoce i warzywa
Jeżeli
nie ma przeciwwskazań, np. cukrzycy, należy jeść:
·
marchew,
·
buraki,
·
mango,
·
jabłka,
·
truskawki,
·
kiwi,
·
kiszoną kapustę,
·
wszystkie zielone warzywa,
·
warzywa strączkowe.
Żelazo i kwas foliowy
Poziom
żelaza w ciąży często ulega obniżeniu, dlatego warto jeść dużo mięsa a w
przypadku jego niedoboru konieczna jest suplementacja za pomocą tabletek
(lekarz dobiera dawkę w zależności od wyników badań). Na temat kwasu foliowego
pisałam i chcę tyko przypomnieć, że jest niezbędny do właściwego rozwoju układu
nerwowego płodu, należy go przyjmować najlepiej na 4 tygodnie przed ciążą. O
ile to możliwe :).
Ponadto,
należy dużo pić, najlepiej niegazowanej wody mineralnej (poprawia przemianę materii, wypełnia
żołądek, osłabia nieprzyjemne ciążowe dolegliwości jak mdłości, zawroty głowy,
wymioty, zaparcia).
Nie wolno jeść (ryzyko listeriozy, toksoplazmozy):
·
surowych/wędzonych na zimno ryb,
·
surowego mięsa,
·
owoców morza,
·
pić niepasteryzowanego mleka i zrobionych z niego przetworów,
zwłaszcza serów pleśniowych.
Nie wolno pić alkoholu
każdego rodzaju!!!
Komentarze
Prześlij komentarz