Co należy jeść w ciąży a czego unikać? - przypomnienie

Węglowodany

Nie chodzi tu o słodycze itp., które należy ograniczyć, ale o węglowodany złożone. Dobrze jeść:
·        groch,
·        fasolę,
·        produkty zawierające mąkę razową,
·        ciemny ryż,
·        kaszę,
·        ciemne pieczywo.
Białko
W ciąży wzrasta na niego zapotrzebowanie, jego niedobory mogą prowadzić do tzw. potocznie nazywanego zatrucia ciążowego. Należy jeść:
·        czerwone mięso,
·        jaja,
·        ryby,
·        drób,
·        produkty mleczne.
Owoce i warzywa
Jeżeli nie ma przeciwwskazań, np. cukrzycy, należy jeść:
·        marchew,
·        buraki,
·        mango,
·        jabłka,
·        truskawki,
·        kiwi,
·        kiszoną kapustę,
·        wszystkie zielone warzywa,
·        warzywa strączkowe.
Żelazo i kwas foliowy
Poziom żelaza w ciąży często ulega obniżeniu, dlatego warto jeść dużo mięsa a w przypadku jego niedoboru konieczna jest suplementacja za pomocą tabletek (lekarz dobiera dawkę w zależności od wyników badań). Na temat kwasu foliowego pisałam i chcę tyko przypomnieć, że jest niezbędny do właściwego rozwoju układu nerwowego płodu, należy go przyjmować najlepiej na 4 tygodnie przed ciążą. O ile to możliwe :).

Ponadto, należy dużo pić, najlepiej niegazowanej wody mineralnej (poprawia przemianę materii, wypełnia żołądek, osłabia nieprzyjemne ciążowe dolegliwości jak mdłości, zawroty głowy, wymioty, zaparcia).

Nie wolno jeść (ryzyko listeriozy, toksoplazmozy):
·        surowych/wędzonych na zimno ryb,
·        surowego mięsa,
·        owoców morza,
·        pić niepasteryzowanego mleka i zrobionych z niego przetworów, zwłaszcza serów pleśniowych.

Nie wolno pić alkoholu każdego rodzaju!!!

Komentarze

Ślepaczki

Ja Pacze Sercem - adopcje kotów niewidzących

Popularne posty