Kwas foliowy ważny nie tylko w ciąży ale i przed nią
Kwas foliowy jest bardzo ważny
podczas ciąży. Wpływa na prawidłowy rozwój płodu, chodzi tu o ośrodkowy układ nerwowy
dziecka. Niedobór może powodować niedorozwój łożyska oraz powstawanie wad cewy
nerwowej, prowadzić do poronień oraz niskiej masy urodzeniowej. Ważne jest, aby kwas foliowy przyjmować
jeszcze przed zajściem w ciążę, gdyż kształtowanie się przyszłego układu nerwowego
rozpoczyna się bardzo wcześnie. Mam świadomość, że bardzo często ciąża nie jest
planowana i rzadko profilaktycznie kobieta zażywa kwas foliowy ale byłoby to w
dobrym tonie, aby weszło to w zwyczaj każdej współżyjącej pani. Obecnie jest
wiele suplementów diety, zestawów witamin, więc zamiast przyjmować typowy
kompleks witaminowy, można zacząć zażywać taki wzbogacony w kwas foliowy. Są one
zwykle przeznaczone dla kobiet w ciąży i planujących ciążę ale nic nie stoi na
przeszkodzie, aby zwyczajowo przyjmować takie tabletki. Owszem, kwas foliowy
występuje w postaci naturalnej, chociażby w ciemnozielonych i pomarańczowych warzywach,
pomarańczach – konkretnie w soku, kapuście, szparagach, sałacie, brukselce,
kalafiorze, marchewce, bananach, wątróbce – ale w ciąży nie wolno jej jeść. Niestety,
wysokie temperatury stosowane podczas obróbki termicznej niszczą zawarty w nich
kwas foliowy, podobnie jak i inne odżywcze składniki.
Ja planowałam ciąże i jeszcze przed
nią zażywałam właśnie kompleksy witaminowe. Również podczas ciąży stosowałam
cały czas witaminy dla kobiet w ciąży.
Rada:
Zażywajcie kompleksy witaminowe dla
kobiet w ciąży, wzbogacone o kwas foliowy. Taki zestaw na pewno pójdzie na
zdrowie. Ja, zauważyłam, że po tych witaminach dla ciężarnych poprawiła się
kondycja włosów a paznokcie pierwszy raz w życiu przestały mi pękać. Nie wspominam
o cerze, która ewidentnie stała się zdrowsza.
Komentarze
Prześlij komentarz