Babka z chałwą
Przepyszne
ciasto, nie mogłam się pohamować J.
Składniki
na formę z kominkiem o średnicy. 23
cm . Ja, zrobiłam podwójną porcję na dużą brytfankę
– tortową.
1,5 szklanki mąki pszennej,
1,5 szklanki mąki pszennej,
4 jajka,
3/4
szklanki cukru,
1/2
szklanka oleju,
1
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
olejek
waniliowy - jeśli ktoś ma życzenie ale nie musi być.
Jajka razem z cukrem ubijamy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, olejek waniliowym, olej. Wszystko należy dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się składników. Blachę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą, choć i bez tego się da J.wlewamy połowę ciasta, wkruszamy chałwę i dajemy resztę ciasta. Można też ciasto wymieszać z pokruszoną chałwą (mam zamiar tak zrobić z dodatkową ilością chałwy). Na wierzch można pokruszyć czekoladę deserową. Pieczemy w 200 stopniach ( piekarnik gazowy ) przez 50 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz