Jak wprowadzać gluten do diety niemowlaka?
Kiedyś istniały wytyczne wskazujące
jak dawkować ówże gluten. Obecnie, zgodnie z najnowszymi trendami można
wprowadzać go jak chcemy, najlepiej między 6. a 12. miesiącem życia. Istotne jest, aby robić
to stopniowo, zaczynając od mniejszej dawki, a z czasem zwiększać, np. najpierw po pół łyżeczki, później po łyżeczce. Tak, jak to robimy w
przypadku innych pokarmów. Podajemy najpierw niewielkie ilości i obserwujemy
dziecko, czy nie ma reakcji alergicznych.
Istnieją zboża, które nie zawierają
glutenu. Poniżej podział:
Bezglutenowe są: ryż, komosa ryżowa, kasza
jaglana, kasza kukurydziana, kasza gryczana.
Zawierające gluten: pszenica (i wszystkie jej odmiany –
orkisz, kasza manna, pszenica durum, kuskus), owies, jęczmień, żyto.
Komentarze
Prześlij komentarz